Klassifisering av luftkvalitet

Klassifisering av luftkvalitet


Friluft / Uteluft


EN 13779 European Standard gjelder utforming og implementering av ventilasjons- og romkondisjoneringssystemer for ikke-boligbygg som er gjenstand for menneskelig belegg, unntatt anvendelser som industrielle prosesser


Klassifiseringen bruker forskjellige kategorier. For noen verdier er eksempler gitt, og for krav er typiske områder med standardverdier presentert. Standardverdiene gitt i denne standarden er ikke normative som sådan, og skal brukes der ingen andre verdier er spesifisert


Tabellen nedenfor definerer uteluftklassifisering.


Tabell nr. 1 Klassifisering av uteluft (ODA)


Innendørs luft


Den grunnleggende klassifiseringen av inneluft er gitt i tabellen under, denne klassifiseringen gjelder inneluften i okkupert sone.


Tabell nr. 2 Grunnleggende klassifisering av innendørs luftkvalitet (IDA)


Bruk av luftfiltre


Filtrering av uteluft er valgt for å tilfredsstille kravene til inneluften i bygningen med tanke på kategorien uteluft. Dimensjonering av filterseksjoner bør være et resultat av optimalisering, med tanke på den spesielle situasjonen (kjøretid, støvbelastning, spesiell lokal forurensningssituasjon, etc.).


I tabellen nedenfor er det angitt anbefalte minimumsfilterklasser per filterseksjon for ventilasjonssystem.


Tabell nr. 3 Anbefalte minimumsfilterklasser per filterseksjon



Spesiell oppmerksomhet på lufttetthet i både byggekappen og luftbehandlingen anbefales spesielt hvis filtre i klasse F7 eller høyere brukes. Et forfilter brukes til å redusere støvet i uteluften ved innløpet av ventilasjonsaggregatet og hjelper til med å holde ventilasjonsutstyret rent. Det vil også forlenge tiden for å endre det andre filteret, men øker installasjons- og driftskostnadene


Aktiverte karbonfiltre anbefales i områder av kategorien ODA 3. Det kan også være en god løsning når det gjelder kategori ODA 2 i tilfelle gassforurensende utendørs. Gassfiltre skal generelt kombineres med filtre F8 eller F9 nedstrøms. Det er viktig å beskytte filtene mot å bli våt; Den relative fuktigheten skal være mindre enn 80%.


I kategori ODA 3 (høyt industrialiserte regioner, nær flyplasser etc.) kan elektrostatisk filtrering være nødvendig i enkelte applikasjoner. Ved midlertidig forurenset uteluft anbefales det å utstyre disse filtrene med en bypass (utstyrt med gastight demper), og sørge for kontinuerlig overvåkning av luftkvaliteten.


Bytte av filter bør primært være basert på tilstopping, angitt ved siste trykkfall. Av hygieniske årsaker bør imidlertid filtre i det første filterområdet ikke brukes i mer enn ett år. Filtre som brukes i andre eller tredje seksjon, bør ikke brukes i mer enn to år. Når tørre forhold i alle filterdeler garanteres til enhver tid, er lengre bruksperioder mulig dersom trykkfallet forblir under det definerte maksimumet. Både visuell inspeksjon og overvåking av trykkfall anbefales.


Anbefalinger:


* Stor forsiktighet er nødvendig med hensyn til posisjonering og utforming av luftinntaket for å unngå å trekke i lokale urenheter og for å unngå regn eller snø i filteret.


* Risikoen for mikrobiell vekst er lav, men for å minimere risikoen skal anlegget utformes slik at RH er under 90% bortsett fra korte perioder under eksepsjonelle værforhold, og at gjennomsnittlig RH i tre dager er mindre enn 80% i alle deler av systemet inkludert filter.


* Av hygieniske årsaker skal innløpsluften filtreres i to trinn (i hvert fall for IDA 1 og IDA 2). Det første filteret i luftinntaket (forfilter) skal være i klasse F5, men helst klasse F7. Det andre filteret skal påvirkes av et filter av minst klasse F7, men helst klasse F9. Hvis det bare er ett filtreringstrinn, er minimumskravet klasse F7.


* Når det gjelder resirkuleringsluft, bør minst F5-kvalitet brukes til å forhindre forurensning av komponenter i systemet. Imidlertid bør filteret i resirkulasjonsluften alltid ha samme kvalitet som det sammenlignbare filteret i hovedstrømmen.


* For beskyttelse av ekstrakt og avtrekkssystem er et filter av minst klasse F5 nødvendig. For regenerative varmegenvinningssystemer, bruk samme filterklasse i avtrekksluften som i uteluft / tilførselsluft.


* Avtrekksluft fra kjøkkenet skal alltid rengjøres i et første trinn med et spesielt filter for fett, som kan endres og rengjøres lett.


* Filtre skal ikke installeres direkte etter vifteuttaket eller på steder der strømningsfordelingen over tverrsnittet ikke er jevn.


* Det endelige trykkfallet beregnes og velges med hensyn til tillatte variasjoner i luftstrøm, filterets livssykluskostnader og livssyklusvurdering. Fordi et grovt kunstig støv brukes i laboratorietester, vil et filters ytelse i virkelige driftsforhold avvike med hensyn til effektivitet, støvbeslagskapasitet og andre testresultater fra laboratorieforsøk. Effektiviteten skal ikke forringes under definerte verdier.


* Filtre skal byttes ut når trykkfallet når det angitte slutttrykkstapet, eller når det følgende hygienepunktet er nådd, hvis dette skjer tidligere. Hvis driftstimene er forutsigbare, kan dette også brukes som erstatningskriterium som følger:


          * Filteret i det første filtreringstrinnet bør byttes ut etter 2000 driftstimer eller maksimalt ett år.


          * Filteret i det andre filtreringstrinnet, samt filtre i eksos- eller resirkulerte luftanlegg, bør endres etter 4.000 timers drift eller maksimalt to år.


* Filter Bytte: Av hygieniske årsaker bør filteret byttes etter hovedpollen og sporesesongen i høst. Hvis kravene er strenge, kan filtre også endres om våren etter oppvarmingstiden for å eliminere luktige forbrenningsprodukter.


* Filtre skal byttes forsiktig, ved hjelp av verneutstyr, for å hindre utslipp av fanget urenheter.


* Dumping / Bortskaffelse: Filtre kan forbrennes i velfiltrerte ovner for å brenne fange forurensninger, redusere avfall og gjenopprette energi. Ved avhending av luftfiltre må eksisterende miljøforskrifter følges.

Send oss en forespørsel